Studentene ser store muligheter for Kjeller

Studentene ser store muligheter for Kjeller

12 studenter fra hele landet har kapret Norges kuleste sommerjobb: De utvikler en egen konseptstudie for ”Kjeller 2023”, sammen med Sweco og Aspelin Ramm Eiendom.

Studentene har bakgrunn fra ulike studieretninger som er relevant for by- og stedsutvikling, og har fått en unik mulighet til å utvikle et helt nytt område ved Kjeller flystasjon. Høsten 2016 vedtok Stortinget at Forsvaret skal flytte fra Kjeller flystasjon innen 2023. Det ventes en stor befolkningsvekst i og rundt Lillestrøm, og området står nå foran en viktig utviklingsprosess.

Mandag 19. juni møtte studentene representanter fra den politiske ledelsen i Skedsmo kommune og fikk høre om deres forventninger. Ordfører Ole Jacob Flæten (Ap) var svært positiv til prosjektet.

– Vi er heldige som får innspill fra dere, sa Flæten til studentene.

Representanter fra Aspelin Ramm Eiendom og Sweco tok en prat med ordføreren i Skedsmo.

Ordføreren trakk frem Kjellers beliggenhet og nærhet til Oslo, men presiserte også at han ønsker at området skal være mer enn en pendlerplass.

– Som politiker er jeg opptatt av å utvikle og bevare arbeidsplasser. Kjeller skal være mer enn et sted man bare bor. Her har vi en unik mulighet til å begynne fra start, og nå skal alle tenkelige muligheter for Kjeller på bordet, sa ordfører i Skedsmo til Swecos sommerstudenter tidligere i dag.

Utstillingsvindu for fremtidige byplanleggere

Isak Oksvold, direktør for miljø og samfunnsansvar i Aspelin Ramm Eiendom, er også spent på hva studentene får til. Aspelin Ramm eier et område på 92 mål, mens Forsvarsbygg eier de øvrige 1000 målene som utgjør Kjeller flystasjon. Oksvold er opptatt av å få til en god dialog mellom de ulike interessentene og håper mandagens møte var en fin inspirasjon for studentene.

– For oss i Aspelin Ramm er det viktig å ta hensyn til omgivelsene. Målet er at de som bor her blir fornøyd – og vi vil sikre gode medvirkningsprosesser. Det å la studentene møte ulike aktører, som politisk ledelse i Skedsmo og pressen her i dag, er en måte å involvere dem i debatten på og sørge for at de får gode innspill.  Oksvold har store forventninger til hva studentene får til.

Isak Oksvold har høye forventninger til studentene.

– Vi håper og forventer at de tenker nytt. Den muligheten de nå har fått er det ikke mange som får. Dersom konseptstudien blir bra, kan vi i Aspelin Ramm ta ideen videre. Målet er at Kjeller blir et utstillingsvindu for byutvikling, der man skal bygge på stedets historiske betydning.

Vil forsterke Kjellers identitet

Guro Ranum er en av Swecos sommerstudenter og har fått prosjektlederansvaret for ”Kjeller 2023”. Mandag var studentene på befaring og fikk se det aktuelle området.

– Det var interessant å se området med egne øyne, det gir en bedre forståelse av størrelsesforhold og vi fikk føle på atmosfæren. Det var veldig nyttig.

Studentene har allerede jobbet en uke med prosjektet, men dette var første gang de var på Kjeller.

– Nå fikk vi se den faktiske bebyggelsen og det ga inspirasjon til hvordan vi kan utnytte og forsterke Kjellers identitet, sier Ranum. Kommunen har noen klare grunntanker de vil vi skal forholde oss til, men samtidig fikk vi et relativt åpent spillerom til å kunne utforske nyskapende konsepter. Det er fantastisk at vi som studenter får bryne oss på denne oppgaven, samtidig som vi kan benytte oss av kompetansen til Swecos eksperter, sier Ranum.

Studentene har allerede begynt planleggingen.

Ti minutter fra Oslo ligger fremtidens superby
Delingsøkonomi, ingen privateide personbiler og masse solenergi er noen av studentenes visjoner for fremtidsbyen Kjeller. [...]
Studenter foreslår Kanalby på Kjeller
Skal Kjeller bli en kanalby med vannkanaler i sentrum, eller skal det inspireres av områder som Grünerløkka, med næringsliv og boliger tett i tett? [...]